SMS gönderimlerinizde NetİYS'de bulunan veritabanınızı sorgulayın, gelen ret mesajlarını otomatik İYS’e yükleyin
Ticari elektronik ileti izinlerinizi yönetin ve portal yönlendirmeleri ile SMS içeriklerini mevzuata uygun gönderin
İzin almadığınız numaralara ve kara listenize SMS göndermeyi otomatik engelleyin
Abonelerimiz mevzuata uygun ticari elektronik iletilerini Netgsm üzerinden gönderebilecek, ret araçlarını kullanabileceklerdir. SMS göndermek istediğinizde, ara yüzlerde gönderilecek iletinin niteliği seçilecektir. Netgsm ve İleti Yönetim Sistemi (İYS) %100 entegre bir şekilde çalışmaktadır.
Netgsm aboneleri öncelikle iys.org.tr adresinden İYS’ye üye olmalıdır. Netgsm üzerinden ticari elektronik ileti göndermek istediklerinde, Netgsm gerekli yönlendirmeleri yaparak abonelere mevzuata uygun bir şekilde gönderim yapmalarını sağlayacaktır. İletileriniz İYS’de kayıtlı rehberinize gönderilecektir. İYS’de kayıtlı olmayan numaralara ileti gönderimi engellenecektir.
Aboneler ileti gönderimlerinde mevzuata uygun SMS içeriğini ayarlamalıdır. (Sıkça Sorulanlar'da mevcuttur)
SMS içeriklerinde alıcıların (tüketicinin) aynı yol ve ücretsiz bir şekilde ret verebileceği "0800'lü numara Ret hizmeti" kullanılmalıdır. Ret veren numaralar otomatik olarak İYS veritabanında güncellenir.
Mevzuata uygun şekilde ticari elektronik ileti gönderebilmek ve olası cezalardan korunmak için İleti Yönetim Sistemi (İYS) entegrasyonuna sahip bir aracı hizmet sağlayıcıdan gönderim yapılmalıdır. Netgsm İletişim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş. olarak ücretsiz olarak danışmanlık ve destek vermek için tüm destek ekibimiz ile birlikte hizmetinizdeyiz.
Yüklenen izin ve ret bilgilerinin sonuç durumları verilen URL'ye bildirilir.
Kısa mesaj ile gönderen numaranın izin ve ret durumu güncellenir.
Firmanızın, mal veya hizmetinizin tanıtımı,kutlama-temenni,promosyon, kampanya, indirim veya hediye içerikli tanınırlılığınızı artırmak amaçlı göndereceğiniz ticari elektronik iletiler(SMS,E-posta,Sesli Mesaj,Faks,Otomatik Arama,Sesli Arama vb.) İleti Yöneti Sistemi (İYS)'nden sorgulama yapılarak gönderilmelidir. İYS'de kayıtlı olmayan bir numara veya e-posta adresine ticari elektronik ileti gönderilemeyecektir.
Ticari amaçla SMS, sesli mesaj, faks, e-posta gönderen, arama yapan bireysel veya kurumsal abonelere Hizmet Sağlayıcı denilmektedir.
Abonelerimize ait iktisadî ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan firmamız ise Aracı Hizmet Sağlayıcı olarak nitelendirilmektedir. Firmamız ayrıca abonelerimizin İYS’de kayıtlı izinli rehberlerine veri girişi yapabildiği için İYS iş ortağı olarak da nitelendirilmektedir.
Hizmet Sağlayıcılar'ın (Netgsm abonelerinin), mal ve hizmetlerini pazarlamak, işletmesini tanıtmak ya da kutlama ve temenni gibi içeriklerle tanınırlığını artırmak amacıyla alıcıların (tüketicilerin) elektronik iletişim adreslerine promosyon, kampanya, indirim, hediye içerikli gönderdiği iletilerdir. Bu iletilerin gönderilebilmesi için alıcıların onayı gerekir. Ancak, alınan veya dolaylı yoldan kullandırılan bir hizmete ilişkin yapılan teslimat, borç, fatura içerikli iletilerin gönderiminde onay aranmaz.
iys.org.tr adresinden hizmet sağlayıcılar bölümünden başvurmalısınız. Başvuru aşamasında İYS sizden bazı bilgi ve belgeler isteyecektir. Ayrıca İYS ile e-imza veya ıslak imza ile imzalanmış bir sözleşme yapacaksınız.
Son tarihten önce tüm izinleri sisteme aktarmış olmanız gerekmektedir. Mevzuat gereğince, bu tarih itibarıyla aktarılmamış izinler geçersiz kabul edilecektir.
İzinlerinizi İYS webportalına giriş yaparak veya API entegrasyonu ile tek tek veya toplu şekilde yükleyebilirsiniz. İsterseniz Netgsm’e iş ortaklığı izni vererek Netgsm üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Yükleyeceğiniz izinler sadece şu verileri içerecektir:
Hayır. Sadece onaylı elektronik iletişim adreslerini sisteme yüklemelisiniz. İleti Yönetim Sistemi'nde kaydı bulunmayan elektronik iletişim adresi aynı zamanda ret anlamı taşımaktadır.
Hayır. Mevzuat gereğince, ticari elektronik ileti hangi iletişim kanalıyla gönderildiyse ret bildirimi de kolay ve bedelsiz bir şekilde olmak üzere aynı iletişim kanalıyla sağlanır. Yani ticari elektronik ileti gönderirken mevzuata uygun bir şekilde göndermelisiniz.
Mevzuat gereğince sadece onaylı elektronik iletişim adreslerinin sisteme eklenmesi gerekmektedir. 150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı (telefon numarası ve eposta adresi sayısı toplamı) olan hizmet sağlayıcıların 31 Aralık 2020'ye kadar, 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı (telefon numarası ve eposta adresi sayısı toplamı) olan hizmet sağlayıcıların ise 31 Mayıs 2021'e kadar tüm izinleri sisteme aktarmış olması gerekmektedir. Bu tarihten itibaren söz konusu bu onaylar geçerli sayılacaktır.
Hayır. Hizmet sağlayıcılar bu onayları sisteme 'beyan' usulü yükleyeceklerdir.
Hayır. İleti Yönetim Sistemi'ne yüklenen geçmiş tarihli tüm izinlerin ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcıdadır (Netgsm aboneleri). Ancak son tarihten itibaren ispat yükümlülüğü İYS'de olacak şekilde onay almaya başlayabilirsiniz.
Hayır. Yönetmelik gereğince, İleti Yönetim Sistemi'nde onayı bulunmayan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilemez. Ticari elektronik ileti gönderecek kişi veya firmalar İYS’e kayıt olmak zorundadır.
Ticari elektronik ileti gönderim onayı üç farklı şekilde alınabilir:
Yönetmelik gereğince 3 (üç) iş günü içerisinde İleti Yönetim Sistemin’deki izinli rehberinizi güncellemeniz gerekmektedir. İYS üzerinden Netgsm’i İş Ortağı olarak seçerseniz otomatik olarak izinli rehberiniz güncellenir.
Kanun gereğince;
Devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat, kargo takip veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler ile Hizmet Sağlayıcıya (Netgsm Abonesi) ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme yükümlülüğü durumlarında önceden onay alma zorunluluğunuz yoktur.
Kutlama, tebrik veya temenni gibi işletmenizin tanınırlığını arttırmaya yönelik ticari elektronik iletiler, reklam içeren bilgilendirme mesajları, memnuniyet anket mesajları veya aramaları
Bir elektronik iletinin ticari ileti mi yoksa bilgilendirme iletisi mi olduğunun ayrımını yapmak hizmet sağlayıcının (abonenin) sorumluluğundadır. Hizmet sağlayıcı, bu sorumluluk kapsamında ileti gönderim hizmeti aldığı ilgili aracı hizmet sağlayıcıya (Netgsm’e) bildirimde bulunur. Netgsm Webportal üzerinde ticari elektronik ileti gönderirken gerekli yönlendirmeler yapılacaktır.
Hayır. Alıcıdan her bir Hizmet Sağlayıcı için onay almanız gerekir. Ancak acentelik, özel yetkili işletme ya da bayilik sözleşmesindeki taraflardan birine verilen onay; bu sözleşmeye konu mal, hizmet veya markayla sınırlı olarak sözleşmenin diğer tarafı için de verilmiş kabul edilir.
Evet, tescil edilmiş markalarınız için izin yönetimini ayrı ayrı yapabilirsiniz.
Yönetmelik kapsamında tacir veya esnaf olan alıcıların elektronik iletişim adreslerine gönderilen ticari elektronik iletiler için önceden onay alınması zorunlu değildir. Ancak tacir ve esnafların reddetme hakkını kullanması halinde onayları alınmadan ticari elektronik ileti gönderilemez.
Eğer yalnızca üyelerinize veya öğrencilerinize faaliyetleriniz kapsamında ileti gönderiyorsanız üye olmanız gerekmez. Ancak, üyeniz veya öğrenciniz olmayan bir kişiye ticari amaçla ileti gönderiyorsanız bu kişilerden onay almanız ve İleti Yönetim Sistemi'ne üye olup aldığınız onayları yüklemeniz gerekir.
T.C. Ticaret Bakanlığı'mıza sorduğumuz bu soruya ilişkin tarafımıza iletilen açıklama şu şekildedir:
''Türkiye'de yerleşik olsun ya da olmasın, ticari elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ya da tüzel kişilerin anılan mevzuat hükümlerine uygun davranması ve Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'ne (İYS) kaydolması gerektiği değerlendirilmektedir.''
Bu itibarla Türkiye'de yerleşik olmayan ancak Türkiye'deki alıcılara ticari elektronik ileti gönderen firmaların apostil tasdiki yapılmış faaliyet belgeleriyle başvurudaki yetkililerin yetki belgelerini bilgi@iys.org.tr'ye göndermeleri gerekmektedir. Aynı belgeler daha sonra posta yoluyla da İleti Yönetim Sistemi A.Ş. Merkez adresine iletilmelidir.
Bu yönetmelik hükümleri;
a) 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamındaki işletmecilerin abone ve kullanıcılarına; münhasıran kendi mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesini tanıtmak amacıyla gönderdiği ticari elektronik iletilere,
b) Vakıf üniversitelerinin ve diğer özel eğitim ve öğretim kurumları öğrencilerine ve bunların velilerine gönderdiği iletilere,
c) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti sağlanan vakıfların, kendilerine ait ticari işletmelerin faaliyetleriyle ilgili olarak üyelerine gönderdiği iletilere,
ç) 15/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun hükümlerine göre radyo ve televizyon yayıncılığı yapan kuruluşlarca, kamuoyunu bilgilendirmek ve eğitmek amacıyla yapılan yayın hizmetlerine ilişkin bilgilendirme iletilerine,
d) Devlet, mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerinin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla gönderdikleri iletilere uygulanmaz.